Åpne laksemerder og stengte lakseelver eller lukka anlegg og åpne lakseelver
Det er krise for villaksen på Sunnmøre og lakselusa er hovedsynderen. Likevel søker oppdrettsselskapene om flere anlegg i fjordene våre. Det er nå opp til kommunepolitikerne å velge mellom villaksen og kortsiktig profitt. Si nei til nye åpne oppdrettsanlegg på Sunnmøre! Hvis det skal komme nye anlegg må disse være lukket.
Blant norske lakseforskere er det ingen tvil om at lakselus og rømt oppdrettslaks er de største truslene mot villaks og sjøørret. På bare noen få tiår har oppdrettsnæringen endret situasjonen fullstendig for de to sølvblanke fiskene som har fylt opp våre elver siden istiden. Fiske etter villaks har skapt store verdier for lokalsamfunnene, gjennom kjøp av fiskekort, overnatting, restaurantbesøk og andre næringer som fisketurister benytter seg av. Men villaksen havnet nylig på rødlisten over truede arter i Norge, og det blir stadig vanskeligere for nye generasjoner å få oppleve gleden ved å fiske sin egen middag i den lokale elven. På Sunnmøre er fire av laksestammene havnet i genbank som et desperat forsøk på å redde dem fra utryddelse. Den en gang så ettertraktede sportsfiske-perlen Valldøla har vært stengt for fiske siden 2020, og i det nasjonale laksevassdraget Ørstaelva meldes det fra forskerne at det er “svært dårlig tilstand” for villaksen. Elveeierlagene gjør det de kan for å hjelpe fisken, men er makteløse overfor den største trusselen; lakselus fra oppdrettsanlegg i fjordene.
Det er i dag 24 åpne oppdrettsanlegg for laks og regnbueørret i fjordene på Sunnmøre. Lukkede anlegg utprøves, men det går sakte fremover. I hvert åpne anlegg er det flere tusen tonn oppdrettsfisk, som hver og en er en buffet for lakselus. Næringen bruker enorme summer på avlusing, men klarer ikke å hindre at millioner av luselarver spres fra disse anleggene. Trafikklyssystemet var ment å hindre at næringen har for stor påvirkning på villaks, men i en rapport bestilt av regjeringen (Rapport om hvordan Trafikklyssystemet påvirker arbeidet med å oppnå målene satt i Kvalitetsnorm for villaks: www.regjeringen.no) ble det nylig slått fast at dette systemet styrer laksestammene mot dårligere og dårligere tilstand, stikk i strid med Naturmangfoldloven og Kvalitetsnorm for villaks. Rapporten konkluderer med at “grønt lys” (under 10 prosent dødelighet pga. lakselus) er nødvendig for å redde villaksen, men på Sunnmøre har det vært gult eller rødt lys (2020) helt siden trafikklyssystemets start i 2017. Med gult lys tillater vi at i gjennomsnitt 10-30 prosent av laksesmolten i regionen dør av lakselus. Men i enkeltelver, spesielt innerst i fjordene, er dødeligheten langt høyere – ofte over 50 prosent! Og hvorfor det? Fordi laksesmolt fra elver i indre fjordstrøk må vandre forbi en lang rekke “lusefabrikker” før de når det åpne havet.
Det er i denne situasjonen at flere oppdrettsselskaper nå velger å søke om nye oppdrettslokaliteter eller utvidelse av eksisterende anlegg på Sunnmøre. Mattilsynet og fylkeskommunen – faginstansene som skal vurdere søknadene – feiler gang på gang i sitt samfunnsansvar. Nylig ga de tillatelse til å utvide produksjonen på anlegget Sagelva utenfor Bondalselva, uten at konsekvenser for laksesmolt fra Bondalselva ble nevnt med et ord! Elveeierlaget fikk aldri anledning til å uttale seg. Slik vil de fortsette å ta beslutninger som har enorme konsekvenser for laks, sjøørret og fiskere dersom lokalpolitikerne våre ikke våkner.
Det søkes nå om to nye oppdrettslokaliteter i Sulafjorden. Forskere vi har snakket med sier at dette er den verst tenkelige plasseringen av oppdrettsanlegg på Sunnmøre, fordi laksesmolt fra nesten alle elvene våre svømmer ut gjennom denne trange passasjen for å nå storhavet. Der vil de få på seg enda mer lakselus enn i dag, og dermed vil enda flere villfisk dø. Med Mattilsynet og fylkeskommunens manglende forståelse for elementær biologi, er det fare for at saksbehandlerne der ikke vil forstå at et anlegg i Sula kommune vil påvirke laksen fra alle elvene i kommuner som Fjord, Stranda, Sykkylven, Ørsta mfl. Men hvis kommune-politikerne har denne kunnskapen, er det håp. Søknader om nye oppdrettslokaliteter kan nemlig slås ned allerede i første søknadstrinn, som behandles i kommunestyrene.
Så til politikerne i Sula kommune; vit at beslutningen dere tar påvirker laks, laksefiskere og lokalsamfunn langt utenfor egen kommune. Til politikerne i de andre kommunene på Sunnmøre; ring dine kollegaer i Sula og gi dem beskjed om hva som står på spill! Ikke ofre villaksen for kortsiktig profitt og skatteinntekter. Gi heller stammene sjansen til å vokse seg tallrike, slik at Sunnmøre igjen kan trekke til seg fisketurister fra inn- og utland. Fremtiden ligger i kun lukkede oppdrettsanlegg og åpne lakseelver, ikke åpne anlegg og stengte lakseelver.
Lakseelvene på Sunnmøre – LPS er 28 lakseelver på Sunnmøre
Lakseelvene på Sunnmøre er en organisasjon som arbeider for villfisken sine interesser i elvene på Sunnmøre. Styret står bak innlegg og leier er Stein Kristian Valdal.